måndag 15 mars 2010

Vecka 23 och helgen som varit..


Den här lilla killen Albin föddes för tidigt, bara i vecka 23..Han var 29cm lång och vägde 625gram. Idag är Albin nästan lika stor som sina kompisar som föddes i den "rätta" månaden.
Barn som föds för tidigt kan ha en viss risk för ADHD och för att barnet får svårare i skolan. Språkutvecklingen brukar vara normal men de här barnen är ofta klumpigare och har svårare för matte. Många barn som föds för tidigt har glasögon. Föds barnen efter 26–27 veckor brukar det nästan alltid gå bra. ( Enligt läkare Hugo Lagercrantz )

Lilla Ralph håll dig inne i magen bra länge till även fast att mamma tycker det är evigheter tills juli.
Nu är Ralph omkring 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Han/hon ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar en nyfödd.
Ralph bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment.
Jag känner bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att han/hon växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt.
Igår kände Peter sparkar för första gången, roligt tycker jag att han också får känna. Känns som det ska komma ut ett ben eller arm ur magen för sparkarna känns så mycket nu. Kan tänka mig att om bebisen är som sin pappa så är han/hon väldigt rastlös där inne i min trånga mage.
Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Han/hon kan nu suga på tummen “på riktigt”, istället för att bara stoppa den i munnen. Han/hon fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från mig och moderkakan.
Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.
Helgen har varit kanon, fre blev soffan och solsidan:-)
Lör städade jag lite inför Peters herrmiddag= Pizza från Biteline och hockeyn som Timrå vann:-)
Peter har varit så duktig som har jobbat som en dåre i flera veckor nu. På onsdag är han hel ledig för första gången sedan vi kom hem från utlandet.
Vid 20 tiden skjutsade Peter mig till Lotta som hade tjejfest. Det var Em. Johanna och Joselene, var jätteroligt att träffas:-)
Verkligen 4 supergoa snygga tjejer, är så glad att jag har lärt känna dom.
Jag och Johanna höll oss till dricka men kom överens om att 1 år så skulle vi alla festa tillsammans.
Peter kom och hämtade mig och brudarna som skulle ner på Svenssons, när vi släppte av dom så tyckte jag att det var väldigt skönt att bara åka hem och tvätta av mig sminket och mysa med min darling.
Åsså mån igen.....helgerna går på tok för snabbt, jobbigt var det att kliva upp imorse. Men det är alltid lika roligt att träffa Ulrika och hennes nu stoora fina mage och snacka bebis saker:-)
Ikväll ska jag och Peter äta på Casinot, det glammar upp tråkmåndagen pretty much!! En bra avslutning på veckans första dag!
Ha en jättebra måndag! Pöss å kraam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar